hha.careers

HHA questions › Bridgeport

How long does it take to become a home health aide?

Federal rule requires at least 75 hours of classroom and supervised practical training before you can furnish home health aide services, split between at least 16 hours of each kind. Beyond that minimum, how many weeks training takes depends on the program and your own schedule, so no program can promise an exact number of weeks.

Apply nowHome health aide jobs in Bridgeport

The federal minimum

Classroom and supervised practical training for home health aides must add up to at least 75 hours total under federal rule, with at least 16 hours of classroom instruction coming before at least 16 hours of supervised practical training.

After training, you still need to pass a competency evaluation, performed by a registered nurse, before you can work unsupervised.

Why a timeline is hard to promise

The Bureau of Labor Statistics notes that most home health and personal care aide positions typically need a high school diploma or its equivalent, though some do not require a formal credential at all, and some states add their own license or certification steps on top.

Because programs differ in format and pace, and because a competency evaluation has to be scheduled and passed, the honest answer is that total time varies rather than following a single set number of weeks.

Staying current once you finish

If you go 24 consecutive months after completing your program without furnishing any aide services for pay, federal rule requires you to complete another qualifying program before providing services, and that can be a competency evaluation program on its own rather than a full training and competency evaluation program.

More questions

What is the minimum number of training hours under federal rule?

At least 75 hours, split between a minimum of 16 classroom hours and a minimum of 16 hours of supervised practical training.

Do I need a high school diploma to become an aide?

The Bureau of Labor Statistics says most positions typically need one, though some do not require a formal credential.

What happens if I stop working as an aide for a long stretch?

Under federal rule, 24 consecutive months without furnishing aide services for pay means completing another qualifying program before working again, and a competency evaluation on its own counts.

Sources

  1. § 484.80 Condition of participation: Home health aide services., Centers for Medicare & Medicaid Services
  2. Home Health and Personal Care Aides : Occupational Outlook Handbook, U.S. Bureau of Labor Statistics

Checked against these sources on November 6, 2026. Rules change, so confirm with the source before you rely on a detail. This page is general information, not legal advice.

Apply for this job