Do I need classroom training before I work with patients in HHA training?
Yes, federal rule 484.80 requires at least 16 hours of classroom instruction before you begin any supervised hands-on practice with patients. Those classroom and practice hours both count toward a combined training total that must add up to no fewer than 75 hours.
Apply nowHome health aide jobs in Stamford
The order the rule sets
Under 42 CFR 484.80, classroom training comes first, with a minimum of 16 hours required before a trainee moves into at least 16 hours of supervised practice. Together, those pieces are part of a larger training program that federal rule requires to total 75 hours at minimum, counting both classroom time and supervised practice.
Who leads the training
Federal rule assigns responsibility for classroom and supervised practical training to a registered nurse with at least two years of nursing experience, at least one of those years spent in home health care, or to others working under that nurse's general supervision.
Once training is finished, you still have to pass a competency evaluation before you can furnish services on behalf of a home health agency, and that evaluation is a separate step from simply completing the required hours of classroom and practical training.
Connecticut's own order of training
Connecticut regulation separately requires a homemaker-home health aide training program to run at least 75 hours, with the standard curriculum presented in both lecture and clinical settings rather than specifying a 16-and-16 split the way federal rule does, so the two orders of training are not identical even though both land on a similar total.
More questions
Can supervised practice start before classroom training is finished?
No, federal rule requires at least 16 classroom hours to come first, ahead of at least 16 hours of supervised practice.
Who is qualified to lead home health aide classroom training?
A registered nurse with at least two years of nursing experience, including at least one year in home health care, leads it or supervises others who do.
Does finishing the 75 hours mean I am fully qualified to start?
Not quite; federal rule also requires a successful competency evaluation after training before you can provide services on behalf of an agency.
Sources
- § 484.80 Condition of participation: Home health aide services., Centers for Medicare & Medicaid Services
- Regulations of Connecticut State Agencies, Title 19, Sec. 19-13-D69 (Services), Connecticut Department of Public Health / Secretary of the State
Checked against these sources on November 6, 2026. Rules change, so confirm with the source before you rely on a detail. This page is general information, not legal advice.